auto
0

BiH: Proizvodnja autodijelova povećana za 20 posto

FENA
Proizvodnja autodijelova u BiH u prošloj godini povećana je za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Proizvođači u ovom sektoru izvoze u prosjeku 80 posto svoje proizvodnje u gotovo 30 zemalja. Izvoz komponenti u autoindustriji iz BiH iznosio je 750 miliona KM i činio je 15 posto od ukupnog izvoza.

-Iako se proizvodnja autodijelova stalno povećava i dalje postoji problem neiskorištenosti ukupnih kapaciteta pa je prema nekim analizama u funkciji svega 50 posto kapaciteta – izjavio je Feni Midhat Čehajić, sekretar Grupacije proizvođača autodijelova i komponenti za autoindustriju i motornih vozila Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je osnovala Autoklaster BiH.

Skupština Autoklastera BiH, prema njegovim riječima, nedavno je odlučila da se ove godine ide na četiri međunarodna specijalizirana sajma proizvođača autodijelova koji se održavaju u Istanbulu (april), Beogradu (mart), Parizu (oktobar) i Moskvi (krajem augusta).

-Na nekim od tih sajmova bit će postavljen odgovarajući infopult, a na nekima ćemo izlagati, s tim da u Istanbul idemo zajednički kao klaster jugoistočne Evrope – kazao je Čehajić. Naglasio je da je pokrenuta inicijativa koja do aprila treba rezultirati umrežavanjem klastera u jugoistočnoj Evropi, a nosilac aktivnosti je Autoklaster Slovenije.