New York Auto Show
0

Automobili koje itekako treba vidjeti

Sarajevo-x.com
Vozilo koje će izazvati najviše pažnje javnosti na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku sigurno je Hyundai Sonata. Na ovogodišnjem sajmu bit će premijerno predstavljene dvije verzije Sonate - ekonomičnija hibridna i sportska turbo varijanta.

Sonata hybrid sa izmjenjenim izgledom prednjeg dijela u odnosu na stardardne verzije, drugačijim točkovima, te 2,4 litarski četverocilindričnim Theta II benzincem sa direktnim ubrizgavanjem i 169 KS, elektromotorom sa 30 kW/40 KS, te šestostepenim automatskim mjenjačem svakako će plijeniti pažnju.

Osim njih iznenađenje priprema i Lincoln MKZ - "prvi luksuzni hibrid", koji kombinuje 2,5 litarski benzinac sa elektromotorom i potrošnjom od 5,74 llitra na 100 km.

Cadillac CTS-V Sport Wagon također treba vidjeti na sajmu u New Yorku. Kao i ostale CTS-V verzije, imat će 6,2 litarski V8 LSA motor sa 566 KS i 746 Nm obrtnog momenta, te automatski šestostepeni mjenjač.

Svjetlo dana od 2. do 11. aprila, koliko traje sajam u New Yorku, ugledat će i Hondina Acura TSX, koja će se na evropskom tržištu prodavati kao Accord, i to od kraja jeseni ove godine. Pokretat će je 2,4 litarski agregat u kombinaciji sa SportShift automatskom transmisijom.

Ford će prikazati električnu verziju Focusa - Ford Focus RS 500 sa petocilindričnim 2,5 litarskim motorom koji razvija 350 KS i 460 Nm obrtnog momenta. Bit će napravljeno samo 500 primjeraka ovog vozila, a sa narudžbama će se početi u maju.

Toyota će u New Yorku predstaviti Scion iQ, varijantu Toyote iQ - malo gradsko vozilo dugo 3050 mm i široko 1679 mm koje prima 3+1 putnika i u donosu na evropsku verziju modela ima nešto drugačiji prednji dio. Pokreće ga 1,3 litarski četverocilindrični benzinac sa preko 90 KS i u kombinaciji sa CVT transmisijom.

Iako će se sajam fokusirati na smanjenu potrošnju goriva i korištenje alternativnih izvora energije, pažnja će zasigurno biti usmjerena i na jedan SUV - Infiniti QX - obnovljena verzija modela QX56.