auto
0

FOTO+VIDEO / Automobil na ljudski pogon dostiže brzinu do 100 km/h

Sarajevo-x.com
Neobični auto na ljudski pogon koji podsjeća na vozila iz crtanog filma "Porodica Kremenko" korištenjem ljudske snage dostiže brzinu čak do 100 km/h.

Četverosjed HumanCar Imagine PS je djelo Charlesa Greenwooda, inženjera koji je radio na projektu stvaranja savršenog vozila na ljudski pogon tokom četrdeset godina, objavio je "Daily Mail".

Automobil se pokreće putem mehanizma kojim upravlja čovjek gurajući ga naprijed-nazad pokretima sličnim veslanju. Ukoliko se u automobilu nalaze četiri osobe, on se može kretati isključivo na ljudski pogon, a ukoliko se radi o manjem broju putnika, automobil se pokreće pomoću baterije.

Upravljanje je veoma lako i jednostavno, tako da odrasla osoba bez problema može koristiti HumanCar.

Greenwood je počeo raditi na automobilima na ljudski pogon još 1968. godine kako bi se uhvatio u koštac sa zagađenjem okoline ispušnim gasovima. Na brdovitom terenu automobil dostiže brzinu do 50 km/h, a na ravnom terenu do 100 km/h.

HumanCar Imagine PS će se u prodaji naći sljedeće godine i koštat će oko 12.000 eura, a do sada je naručeno stotinu primjeraka.

Trenutno se razvija krov automobila za sve vremenske prilike. HumanCar će posjedovati touchscreen ekran sa GPS-om, audiosistem, kompjuter i komunikacijski sistem, a planira se i ugradnja air bag sistema.