30 godina Volva 760
0

Automobil koji je spasio Volvo

Sarajevo-x.com
U februaru 1982. godine, prije tačno 30 godina, Volvo je predstavio novi model oznake 760 GLE. Ne baš tipičan Volvo, ali i dalje pravi Volvo automobil. Zbog elegantnog i stamenitog dizajna bio je dobro prihvaćen među kupcima. Volvo 760 je svojom pojavom zapravo spasio Volvo Car korporaciju i označio njen put prema modernoj kompaniji kakva je danas.

Prilikom stvaranja prvih planova za ovaj automobil 1975. godine, Volvo, a i cijela automobilska industrija su se suočavali sa brojnim poteškoćama. Naftna kriza tek je prošla, a Volvo je imao rastućih problema sa kvalitetom novog Volva 240.

Bilo je to teško vrijeme za švedsku kompaniju. Proizvodnja u Torslandi je bila preskupa i neisplativa, baš kao i izvoz automobila. Seriji 200 se brzo pridružila nova generacija manjih modela iz holandske podružnice Volvo Car BV, ali je Volvu istinski trebao novi reprezentativni model, koji će pomiriti želju za prostranošću, ali i sigurnošću i efikasnošću. Bilo je jako teško predvidjeti zahtjeve automobilskih kupaca tokom turbulentnih 80-tih godina prošlog stoljeća.

Volvo 760 nastao je u vrijeme kada su se uslovi poslovanja mijenjali na dnevnoj bazi, a i unutar same kompanije su se stvorila različita mišljenja po pitanju ovog automobila. Tada nije bilo Interneta da posluži za proširenje vidika, pa je Volvo iskoristio najbolji mogući alat tog vremena - podrobne analize globalnog tržišta i zahtjeva kupaca.

Odlučeno je da pouzdanost, efikasnost, trajnost, jednostavnost održavanja, nizak nivo buke, dizajn i performanse upravo ovim redoslijedom budu smjernice razvoja novog automobila. Također je odlučeno da se koristi robusni stražnji pogon, kao i da međuosovinski razmak bude 10 cm duži od onog kod modela 240. Volvo 760 je istina bio nešto kraći od modela 240, ali je imao istu širinu, a bio je i 100 kg lakši. Zbog smanjenja troškova, tehnička podloga je, uz blage modifikacije, bila preuzeta od modela serije 200. Vanjski dizajn je naravno bio potpuno nov.

Projekat kodne oznake P31 bio je predmet stalnih promjena. Tehničke su specifikacije i dizajn finalizirani u posljednjem trenutku. Odabir pravog dizajna i tehničkog sadržaja je bio toliko težak, koliko i bitan. Iako je predstavljanje planirano za 1980. godinu, sve se odgodilo za godinu poslije.

Oko dizajna Volva 760 bilo je mnogo polemika unutar samog Volva. Mnogi su željeli klasični sedan, a neki su zagovarali hatchback izvedbu. No, konačnu je riječ dao finansijski odjel, koji je tražio automobil jednostavnih ravnih linija i oštrih uglova, a sve u cilju što manjih proizvodnih troškova. Konceptni VCC (Volvo Concept Car) dao je nagovještaj konačnog izgleda. Na kraju je 760 bio prava kocka u pokretu, što je uticalo na vrhunsku prostranost, a automobilu dalo prepoznatljiv nastup i unikatan karakter. Ta se odluka pokazala ispravnom, jer je u moru zaobljenih i zaoštrenih automobila, kockasti 760 bio izuzetno markantna pojava. Posebna je pažnja bila posvećena pouzdanosti, pa su prvi prototipovi prošli opsežna testiranja u ekstremnim uslovima eksploatacije, prešavši 3.200.000 testnih kilometara.

Planovi za predstavljanje Volva 760 na sajmu automobila u Frankfurtu 1981. godine, morali su biti odgođeni, pa je automobil konačno predstavljen u februaru 1982. godine. Volvo 760 je bio elegantan, ugodan za vožnju i udoban automobil dostupan sa tri motora; 2.3 litarskim četverocilindarskim turbobenzincem, 2.8 litarskim V6 benzincem, te 2.4 litarskim rednim šestocilindarskim dizelašem sa polica Volkswagena. Sa ovim je motorom, Volvo 760 svojevremeno bio najbrži dizelski automobil na svijetu.

U Švedskoj je novi 760 GLE sa cijenom od 99.800 SEK bio tik ispod psihološke granice od 100.000 SEK, a za taj je novac kupac dobijao bogato opremljen automobil sa V6 motorom, automatskim mjenjačem, klima uređajem, servo upravljanjem i krovnim otvorom. Ne čudi što je prodaja krenula odlično.

Volvo 760 je postao produkcijska i finansijska prekretnica za Volvo Car korporaciju, te je stvorio bazu za nastavak uspješnog poslovanja kompanije. Bez Volva 760 ne bi bilo Volva 850, a bez Volva 850 ne bi bilo Volva S80 i tako dalje. Ipak, iza svega je stajala i ogromna investicija od 3,5 milijardi SEK. No cilj je bio zadržati prodajne rezultate tokom 80-tih godina i ući u 90-te godine, što je i postignuto. Posljednji automobil sa korijenima Volva 760 bio je Volvo V90, čija je proizvodnja obustavljena 1998. godine.

Sve u svemu Volvo 760 proizveden je u 221.309 primjeraka (1.230.704 uključujući Volvo 740) prije nego je 1990. godine zamijenjen modelom 960. Do tada se Volvo 760 dokazao kao tvorac profita i graditelj imidža Volva.