Opel Eye
0

Automobil koji ima oči

Sarajevo-x.com
Nova tehnologija u Opelovim automobilima omogućava da mogu 'vidjeti'. Kamera Opel Eye prati prometne znakove povećavajući sigurnost u vožnji.

Ovaj sistem 'dva-u-jednom' bit će dostupan početkom 2009. godine i obavještavat će vozače o ograničenjima brzine i upozorava kada iziđu iz svoje trake. Prvo će biti dostupan u Opel Insigniji, a uskoro i u drugim modelima.

"Novi sistem slijedi Opelovu filozofiju: uzbudljiva vožnja uz istovremeno pomaganje voza-čima, a da se ne smanjuje razina njihove kontrole", objašnjava Hans Demant, direktor Opela. "To znači da vozaču daje informacije, ali ne intervenira."

Kamera je smještena između vjetrobranskog stakla i retrovizora te detektira prometne znakove i crte koje označavaju prometnu traku. Iako nije veća od mobil-nog telefona, može napraviti 30 snimaka u sekundi. Dva procesora uz pomoć GM-ovog softvera filtriraju i očitavaju snimke.

"Kad smo radili na Opel Eyeu, poboljšali smo mogućnosti sustava na zadivljujuću razinu. Na njemačkim autocestama, na primjer, ponekad postoje različita ograničenja brzine za različite trake. Opel Eye može dojaviti upravo ono ograničenje koje je trenutno na snazi, i to svaki put bez pogreške", rekao je dr. Christoph Schmidt, menadžer inženjerske grupe u odjelu GM Europe Electronics.