Velika Britanija
0

Autogiganti uvjereni da vlada neće povući zajam

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanske filijale proizvođača automobila General Motors (GM) i Nissan Motor saopćile su u utorak kako su uvjerene da nova koaliciona vlada Velike Britanije neće ukidati zajmove koji vrijede milione dolara, uprkos neizbježnom smanjenju potrošnje.

"Nova koaliciona vlada će sigurno revidirati novčane obaveze koje je preuzela stara vlada. Mi smo uvjereni da se proizvodnja u Britaniji smatra sektorom koji daje vrijedan doprinos toj zemlji i zaslužuje podršku države", navela je kompanija GM, u saopćenju koje prenosi Reuters.

Portparol britanske filijale Nissana je izjavila da ta kompanija raspolaže "informacijom da nova koaliciona vlada u potpunosti podržava napore za prelazak na ekološki prihvatljivu privredu, a saobraćaj s malom emisijom štetnih plinova će biti u centru tih napora."

Nakon što je na opštim izborima 6. maja okončana 13-godišnja vladavina laburista, novu vladu su formirali konzervativci i liberalne demokrate.

Bivša laburistička vlada je potpisala garanciju za zajam od 270 miliona funti (390 miliona dolara) kao podršku reorganizaciji GM-ovih filijala Opel i Vauxhall i još 20 miliona funti za Nissan u svrhu podrške prilagođavanju kapaciteta i ulaganju u nove proizvode s niskom emisijom ugljen-dioksida.