auto
11

Australski superautomobil stiže 2016. godine

Klix.ba
Australski poduzetnik Paul Halstead je najavio planove za razvoj superautomobila, koji će pokretati ogromni 14,0-litarski W16 motor.

Halstead je rekao da će superautomobil koristiti dva 7,0 litarska LS7 V8 motora postavljena zajedno pod 45 stepeni. Imat će dvije radilice i šestostepeni sekvencijalni mjenjač. Automobil bi trebao imati ukupno 1200 KS, a njegova snaga bi se prenosila na stražnje točkove preko diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Karoserija će biti proizvedena od kevlara i karbonskih vlakana.

Halstead je rekao da automobil neće proizvesti u poslovne svrhe, nego iz zabave. Predstavit će ga na hot rod događaju Detroit Autorama 216. godine, a nada se i nagradi Ridler. Ukoliko investitori budu zainteresovani, moguća je i ograničena produkcijska serija.

Automobilska industrija nije nešto novo za Halsteada, koji je osamdesetih godina modificirao Alfa Romeo Sprint coupe tako što mu je ugradio V8 motor. Modelu je dao ime Giocattolo, imao je Brembo kočnice, karoseriju od kevlara te ovjes koji je razvio inženjer McLaren F1 tima Barry Lock. Zbog slabe prodaje Halstead je zatvorio prodavnicu nakon proizvedenih 15 automobila. Nada se da će najavljeni projekt biti uspješniji.