auto
0

Audijeva filmska zvijezda

Sarajevo-X
Na New Yorku Auto Showu Audi je predstavio spektakularan konceptni automobil koji će uz Will Smitha imati glavnu ulogu u akcionom filmu "I, Robot."

RSQ je naravno potpuni dizajnerski produkt Audi Design studija, a poznavaoci će prepoznati i veliku sličnost sa ne tako davno predstavljenim konceptom Le Mans Quattro. Radnja ovog filma je smještena u 2035. godinu, a njemu će Will Smith, kako to obično i biva u filmovima, spasiti ljudski rod od propasti.

Bilo je neophodno da RSQ bude izuzetno futuristički dizajniran, ali u isto vrijeme i na prvi pogled prepoznatljiv Audi, a također morale su biti ukomponirane i neke ideje reditelja Alexa Proyasa, koji se proslavio filmovima Dark City i The Crow. Film će svijetu pokazati neke nevjerovatne i do sada neviđene specijalne efekte koji su pomogli u oživljavanju robota.

RSQ je prvi sportski kupe kojeg je Audi razvio specijalno za neki Hollywoodski projekat. Na vanjskom izgledu primjetna je prednja maska iz jednog dijela koja se već u sličnom obliku ugrađuje na prestižni A8 i novi A6. Prema zahtjevu reditelja RSQ je lišen standardnih točkova, te umjesto njih posjeduje neobične sfere.

Pored mnogih riješenja interesantno je i otvaranje vrata koje je riješeno na principu leptirovih krila, pa su tako prišvršćena na C nosač i otvaraju se prema nazad i gore.

Audi je za ovaj film također obezbjedio i još par automobila, koji će imati ulogu ostalih sudionika u saobraćaju Chicaga. Pored ovoga uz RSQ Audi je konstruisao i dodatni kokpit koji će se koristiti za scene snimana iz unutrašnjosti automobila.

Fotogaleriju Audijevog glumca pogledajte ovdje.

E.Z.