auto
11

Audijev Quattro lunarni rover putuje na Mjesec

Klix.ba
Audijev rover Lunar Quattro će biti lansiran na Mjesec krajem 2017. godine.

Radi se o projektu koji je kompanija Audi razvila uz pomoć grupe Part-Time Scientists, a cilj je da se krajem godine na Mjesec pošalju dva rovera.

Na razvoju rovera je radilo 16 Audijevih eksperata, a težak je samo 30 kilograma. To znači da je od originalnog primjera lakši za osam kilograma. Napaja ga Audijeva E-Tron baterija, a kompanija nije otkrila snagu rovera, kao ni njegov domet.

Cilj Audija je da testira svoje komponente u najekstremnijim uvjetima, ali i da osvoji Googleovu nagradu od 30 miliona dolara. Google Lunar XPRIZE nagrada će završiti u rukama tima koji prvi pošalje privatno finansirani lander na mjesec, a taj rover pređe 500 metara i na Zemlju pošalje fotografiju. Naravno, ovo je velik zadatak za tako malu mašinu.

ALINA lunarni lander može nositi teret težak do 100 kilograma, a bit će lansiran zajedno sa dva Lunar Quattro rovera krajem 2017. godine. Kompanija zadužena za lansiranje je SpaceFlight Industries koja iza sebe ima 11 uspješnih lansiranja u periodu između 2013. i 2015. godine. Među kompanijama s kojim je sarađivala je poznata kompanija SpaceX.

Dizajn rovera je u potpunosti završen, a slijede finalna testiranja. Dine na Bliskom istoku će poslužiti za testiranje.