auto
24

Audi u Zagrebu predstavio model Q2 i e-tron quattro koncept

Piše: D. B.
Na Zagreb Auto Showu je kompanija Audi predstavila svoj novi model Q2, kao i električni automobil e-tron quattro koncept.

Zahvaljujući modelu Q2 kompanija Audi je ušla u novi segment. Time je proširena Audijeva ponuda Q modela, a radi se o malom kompaktnom, ali snažnom SUV-u "mišićavog" izgleda. Automobil je svjetsku premijeru doživio na Sajmu automobila u Ženevi, a sada ga imaju priliku vidjeti i posjetitelji zagrebačkog sajma.

Audi Q2 je dug 4,19 m, širok 1,79 m i visok 1,51 m, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2,60 m. U unutrašnjosti ima dovoljno prostora za pet osoba, a zapremina prtljažnika iznosi 405 litara, što se spuštanjem stražnjih sjedišta povećava na 1.050 litara. Model Q2 je težak 1.205 kg i dostupan je samo s 5 vrata.

Što se tiče unutrašnjosti, dizajn je prepoznatljiv, a na centralnoj konzoli je MMI ekran.

Audi Q2 je dostupan sa šest motora. U ponudi benzinaca su turbo trocilindrični 1,0-litarski TFSI, zatim veći 1,4-itarski i 2,0-litarski TFSI motor. Ponuda dizelaša obuhvata poznati 1,6-litarski TDI i snažniji 2,0-litarski TDI koji će biti ponuđen u dvije verzije snage. Ponuda snage u Q2 se kreće od 116 konjskih snaga u 1,0-litarskom benzincu do 190 KS u 2,0-litarskomTFSI motoru.

Motori su upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a opciono je moguće dobiti sedmostepeni automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom. Uz quattro pogon ide i zadnji multi-link ovjes, a podesivi amortizeri su dodatna oprema.

Prvi kupci će svoj Audi Q2 dobiti ove jeseni.

Pored Audija Q2, njemačka kompanija je prezentovala i električni koncept e-tron quattro koji najavljuje dolazak modela Q6. Koncept pokreću tri električna motora čija ukupna snaga iznosi 435 KS, odnosno 500 KS pri 800 Nm obrtnog momenta uz pomoć Boost funkcije u sportskom režimu rada.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno samo 4,6 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 210 km/h. Domet automobila s jednim punjenjem baterije iznosi 500 km.

Pored modela Q2 i električnog koncepta, kompanija Audi je izložila još nekoliko svojih modela među kojima se ističe R8.