Primjena novih tehnologija
0

Audi smanjuje potrošnju goriva svojih modela

Sarajevo-x.com
Kako se Audi zalaže za smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2, od drugog kvartala ove godine će njegovu Modularnu platformu za poboljšanje učinkovitosti dopuniti nove tehnologije: bordcomputer sa programom učinkovitosti i sistem start-stop. Do 2012. godine Audi će smanjiti potrošnju goriva svojih modela za 20 procenata.

S Modularnom platformom za poboljšanje učinkovitosti Audi kombinuje nisku potrošnju goriva sa velikim užitkom vožnje i suverenim sportskim karakterom. Sada donosi još dvije efikasne tehnologije: sistem start-stop i bordcomputer s programom učinkovitosti. Ova dva sistema predstavljaju dopunu serijskom sistemu rekuperacije, koji prilikom kočenja i u slobodnom hodu pretvara mehaničku energiju u električnu i pohranjuje je u akumulator.

Prednosti sistema start-stop najviše dolaze do izražaja u gradskoj vožnji. Tada dolazi do značajnog smanjenja potrošnje goriva uz istovremeno rasterećenje vozača: kada se vozilo zaustavi i ručica mjenjača nalazi u poziciji praznog hoda (ler) odnosno vozač oslobodi pedalu kuplunga, sistem će zaustaviti rad motora. Pritiskom na pedalu kuplunga motor se ponovno pokreće. Sistem start-stop reaguje brzo, ali jedva primjetno: već u trenutku kada vozač postavlja ručicu mjenjača u brzinu, motor je ponovno postigao broj obrtaja praznog hoda.

Sistem start-stop Audi kombinuje sa učinkovitom tehnologijom baterije i promišljenim menadžmentom energije - kako bi se funkcija održala i kod niskih temperatura. Sistem nije aktivan u fazi zagrijavanja motora, da bi se motorno ulje što prije zagrijalo, a sistemi za pročišćavanje izduvnih gasova dostigli svoju radnu temperaturu. Konačno, vozač ima mogućnost da u svakom trenutku pritiskom na taster zaustavi funkciju start-stop sistema.