auto
0

Audi R10 TDI na biogorivo buduće generacije

Sarajevo-x.com
Na utrci 24 sata Le Mansa, 14./15.juna 2008., na startu će se naći Audi sport tim Joest s tri modela R10 TDI na inovativno biogorivo buduće generacije. Ovaj biodizel proizveden od biljnog otpada odlikuje se smanjenjem emisije CO2 čak za 90% u odnosu na obično dizel gorivo.

Od 2006.godine je Audi sa svojim 650 KS snažnim R10 TDI već dva puta osvojio prestižni 24-satni Le Mans. Od početka se kao gorivo koristi Shell V-Power, učinkovito sintetičko gorivo koje u procesu pod nazivom Gas To Liquids (GTL) nastaje iz zemnog gasa. Goriva s ovom sastavnom komponentom već sada su dostupna na benzinskim crpkama.

Kod svoje treće po redu utrke 24 sata Le Mansa Audi R10 TDI će dodatno koristiti već dokazanu GTL-komponentu uz primjesu manje količine biogoriva buduće generacije – BTL (Biomass To Liquids), koje se proizvodi od biljnog otpada npr. od drvnih otpadaka. BTL garantuje smanjenje emisije CO2 za čak 90% u odnosu na uobičajeno dizel gorivo.

Iako nastaju od različitih sirovina BTL i GTL su alternativna goriva bez primjese sumpora i bez mirisa. Predstavljaju savršenu kombinaciju visoke kvalitete i efikasnog sagorijevanja, uz značajno smanjenje emisije štetnih tvari.

"Audi je prvi koji za utrku 24 sata Le Mansa koristi biogorivo buduće generacije“, objašnjava Michael Dick, Audi AG član Uprave za tehnički razvoj. "Ovo govori o našoj filozofiji, prema kojoj je 24-satni Le Mans istinski test za nove tehnologije, koje ćemo kasnije implementirati u serijsku proizvodnju za potrebe naših kupaca. ACO (Automobile Club de l'Ouest) propisi pružaju mogućnost korištenja alternativnih pogonskih koncepata i goriva, što mi konsekventno koristimo.“

Na ispitnim uređajima kao i u testnim vožnjama provjerena je efikasnost V12 TDI agregata Audija R10 TDI na ovo inovativno gorivo. Prvi javni nastup uslijedio je 01. juna 2008.godine, u povodu oficijelnog testnog dana Le Mansa, kada su timovi imali priliku testirati stazu Le Mansa u dužini od 13,629 kilometara.

Priprema devet Audi pilota za sudjelovanje u prestižnoj utrci Le Mansa odvijala se na stazi dugoj 2.600 kilometara, koju su tri automobila Audi R10 TDI bez i najmanjeg tehničkog problema apsolvirali za osam sati testne vožnje. “Utrka godine“ može početi.