Testovi Euro NCAP
0

Audi dobio najbolje ocjene za sigurnost

Sarajevo-x.com
Četiri najbolje ocjene za sigurnost dobili su aktuelni Audi modeli. Na novom i strožijem Euro NCAP (New Car Assesment Program) testu sigurnosti modeli Audi A4 i Q5 sa pet zvjezdica postigli su najbolje vrijednosti.

Audi A4 kao i Q5 osvojili su visoke ocjene u svim disciplinama. Za zaštitu odraslih putnika kod prednjeg, bočnog i simuliranog stražnjeg sudara osvojili su 93 (A4) i 92 (Q5) posto bodova. Također, o pitanju sigurnosti djece postigli su izvanredne rezultate, s 84 posto od 100 – što predstavlja impresivnu potvrdu za sveobuhvatni Audijev sigurnosni koncept tzv. "Modulularne uzdužne platforme" koja služi kao baza za limuzinu srednje klase A4 kao i za SUV model Q5.

Audi također veliku pažnju poklanja zaštiti pješaka i biciklista. Specijalno konstruisani prednji modul Audija A4 s pjenastim umecima poprečnih šipki odbojnika, s bogatim zonama deformacije, s pločama definisanih deformacijskih zona i sa specijalnim odvojivim dijelom minimizira posljedice sudara. To čini Audi jednim od prvih automobila koji ispunjava sve nove zakonske propise o zaštiti pješaka u Japanu i Evropi.

Audijev u cjelosti zaokruženi paket aktivne sigurnosti spriječava nesreću prije nego se dogodi. Audi A4 i Q5 dobili su visoke ocjene na Euro NCAP testovima zahvaljujući njihovom efikasnom ESP sistemu i tzv. podsjetnicima na vezanje pojasa prednjih sjedala. Kupci ova dva Audi modela mogu uživati i u brojnim opcijskim inteligentnim sistemima pomoći vozaču, među koje se ubrajaju radarski upravljani prilagodljivi tempomat s Audi braking guard sistemom, koji aktivno alarmira vozača u nekoliko faza o situacijama neizbježnog sudara, potom Audi lane assist, sistem upozorenja na izlazak iz vozne trake, te Audi side assist – sistem pomoći pri promjeni vozne trake. Unaprijeđeno osvjetljenje ceste, koju osiguravaju prilagodljiva zakretna svjetla, također doprinosi maksimalnoj sigurnosti Audija.

Euro NCAP konzorcij sastavljen od međunarodnih predstavnika evropskih ministarstava prometa, automobilskih udruženja, osiguravajućih društava i organizacija za zaštitu potrošača vrši ocjenjivanje performansi novih automobila prilikom sudara. Pri tome ovi zahtjevni testovi daleko nadilaze standarde evropskog zakonodavstva.

Od februara 2009. godine Euro NCAP postavlja još strožije standarde. Pored zaštite odraslih putnika ukupne ocjene uključuju i standarde za zaštitu djece i pješaka, kao i nivo aktivne sigurnosti.