auto
16

Audi A3 je World Car of the Year 2014

Klix.ba
Audi A3, kompaktni premium bestseller marke sa četiri prstena, je „World Car of the Year 2014“. To je druga ukupna pobjeda Audija u desetogodišnjoj historiji dodjele nagrada „World Car of the Year“ nakon ukupnog uspjeha Audija A6 u 2005.godini.

I treća generacija Audija A3 je sad zvanično potvrđen svjetski uspjeh. On je pobijedio na dodjeli renomiranih nagrada „World Car of the Year 2014“ u konkurenciji sa 23 druga vozila. Međunarodni žiri, koji se sastojao od 69 vodećih stručnih žurnalista iz 22 zemlje širom svijeta, izabrao je Audi A3 za pobjednika.

Rupert Stadler, predsjedavajući Uprave AUDI AG-a , je rekao:“Audi A6 je bio prvi automobil, koji je odlikovan sa ovom nagradom, a mi se radujemo, da smo ovaj izbor Audija A3 za World Car of the Year 2014. mogli ponoviti. Audi A3 pokazuje cijelu paletu tehničke kompetencije Audija u proizvodnji automobila, prije svega u područjima lake konstrukcije, pogona, mobilnog infotainmenta i sistema pomoći vozaču. Ova važna nagrada je cijeloj kompaniji razlog za radost“.

Novi Audi A3 je isporučiv kao auto sa 3 vrata, Sportback, Cabriolet i Limuzina. On se nudi sa raznim TFSI benzinskim i TDI dizel motorima. A3 Sportback može se poručiti i kao g-tron, koji se može staviti u pogon sa e-gasom, proizvedenim od strane Audija, sa zemnim plinom i benzinom, u pogonu sa e-plinom A3 sportback g-tron vozi CO2 neutralno.

U toku godine A3 Sportback će na tržište doći kao e-tron, čiji plug-in hibridni pogon omogućuje vožnje do 50 kilometara u čistom elektro pogonu. Audi nudi svojim kupcima u Njemačkoj eko struju, takozvanu Audi energiju. Kooperacioni partner je snabdjevač energijom LichtBlick SE iz Hamburga.

Struja potiče sto procentno iz obnovljivih energija i proizvodi se isključivo u hidrocentralama u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Sa Audi energijom A3 e-tron je u električnom voznom pogonu kompletno bez emisije na putovanju.

Audi se osvrće na 16-godišnju uspješnu historiju sa A3. 1996. je sa prvom generacijom serije stvoren jedan sasvim novi tržišni segment – premium kompaktna klasa. Sa drugom generacijom marka je 2003. izgradila svoju prednost i dodatno je uz poznati auto sa 3 vrata i Sportback verzijom uvela Cabriolet. Treća A3 generacija je sad isporučiva i kao Limuzina; time su sad raspoložive četiri forme karoserije.

Sa ovim uspjehom Audija A3 Audi učvršćuje svoju poziciju proizvođača sa najviše nagrada „World Car of the Year“. Marka sa četiri prstena dobila je nagradu tri puta kao World Performance Car i dva puta kao World Car Design of the Year, kod uvođenja World Car of the Year ukupna pobjeda je također pripala Audiju.

Sveukupno je Audi na dodjeli nagrada World Car of the Year bio sedam puta uspješan:

  • 2005 - Audi A6 - World Car of the Year
  • 2007 - Audi RS 4 - World Performance Car
  • 2007 - Audi TT - World Car Design of the Year
  • 2008 - Audi R8 - World Performance Car i World Car Design of the Year
  • 2010 - Audi R8 V10 - World Performance Car
  • 2014 - Audi A3 - World Car of the Year