auto
0

Audi: 420 KS u novom RS4

Sarajevo-X
Iz Audija su odlučili da naprave pometnju u klasi supersportskih limuzina i dokažu svima šta su u stanju da naprave.

Već neko vrijeme top model audijeve serije A4 predstavljao je S4, dok su mnogi fanovi priželjkivali RS4. Konačno u Ženevi će biti prikazan i taj model, a on donosi neobično mnogo potencijala za jednu limuzinu. Vrhunski potencijal donosi motor, impresivne snage od 100 KS po litri zapremine.

Uz pomoć FSI ubrizgavanja goriva, ovaj atmosferski motor razvija 420 KS i vrti se do 8250 o/min. Obrtni momenat je "pristojnih" 430 Nm pri 5500 o/min, a sva moć motora se raspoređuje na sva 4 točka uz pomoć Quattro pogona. Performanse su zadivljujuće, ubrzanje do 100km/h traje 4.8 sekundi, a kazaljka brzinomjera oznaku 200 km/h pređe nakon 16.6 sekundi i ne zaustavlja se sve do el. limitiranih 250 km/h.

U odnosu na A4 automobil je spušten za 30 mm, proširen je trag točkova i ovjes je ojačan, a serijski RS4 dolazi uz DRC (Dynamic Ride Control), koji upravlja amortizerima reducirajući naginjanje karoserije. To poboljšava ukupne performanse i brzine u krivinama, a ako pretjerate, da bi sve prošlo ok brinu se nanovo programiran ESP i kočioni sistem sa diskovima 365 mm naprijed i 324 mm nazad.

Vizuelno, RS4 se raspoznaje po novim branicima, unikatnim retrovizorima i alu felgama, malim spojlerom nazad i ispušnim sistemom sa dvije izlazne "cijevi". Kada uđete u automobil, tu će vas dočekati sportska sjedišta i posebni volan, na kojem se može određivati odziv papučice gasa i program rada motora. Poseban specijalitet je i dugme na centralnoj konzoli koje služi za pokretanje motora.

B. K.