auto
8

Aston Martin Vantage GT3: Samo 100 primjeraka

Klix.ba
Uz objavljivanje promotivnog videomaterijala, kojim je na zanimljiv način predstavljen skoro pa trkaći Vantage GT3, iz Aston Martina je stigla potvrda da će se automobil ponuditi u samo 100 primjeraka. Prve isporuke planirane su za treći kvartal ove godine i ne uključuju kinesko i sjevernoameričko tržište.

U odnosu na model V12 Vantage S, Vantage GT3 olakšan je 100 kilograma. Rezultat je postignut korištenjem karbonskih obloga na vratima, karbonskih sjedišta, lithium-ionskog akumulatora, karbonskog poklopca motora i zadnjeg vjetrobrana od plastike. Od karbon je također i krov automobila. Određene uštede na ukupnoj težini ostvarene su i korištenjem ultralaganih 19-inčnih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport. Za kočenje su zadužene karbonsko-keramičke kočnice koje za ovu priliku isporučuje Brembo.

Inžinjeri Aston Martina karbon su koristili i prilikom konstruisanja same pogonske osovine, dok je za usisne grane odabran magnezijum. Izvanrednu upravljivost u duhu pravog GT3 automobila osigurava ograničena blokada diferencijala, zajedno sa namjenski podešenim ovjesom koji uključuje dorađene amortizere i opruge.

Vantage GT3 pokreće poznati atmosferski 6-litarski V12 motor koji razvija oko 600 KS i nudi 625 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko automatizovanog 7-stepenog mjenjača kojim se upravlja ručicama ispod upravljača. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 297 km/h.