auto
0

Aston Martin odustaje od pravne bitke s Porscheom

Klix.ba
Aston Martin je na nedavno završenom Sajmu automobila u Ženevi zvanično predstavio svoj novi model Vantage GT3, ali oznaka GT3 morat će se zamijeniti nekom drugom oznakom, jer su u Porscheu prije nekoliko mjeseci pokrenuli sudski spor protiv Aston Martina smatrajući da pravo na oznaku GT3 pripada isključivo njima.

Prema informacijama koje je objavio specijalizovani internetski portal Goodwood Road & Racing, u advokatskom timu Porschea bili su isključivi u vezi sa polaganjem prava na oznaku GT3, dok su advokati Aston Martina zastupali opciju da oznaka GT3 sama po sebi predstavlja tek jednu od zvaničnih trkaćih kategorija. Pored toga, na cestovnim automobilima u prošlosti su je koristili i neki drugi proizvođači (Bentley Continental GT3 R i Lotus Esprit GT3).

Posmatrano objektivno, čini se da u Porscheu zaista nisu upravu, ali u Aston Martinu su ipak odlučili da odustanu od dugotrajne i skupe pravne bitke. Rezultat svega je da će cestovni Vantage GT3 uskoro biti preimenovan u Vantage GT12, a istu oznaku dobit će i njegova trkaća varijanta.