auto
0

"Aston Martin" Jamesa Bonda prodan za tri miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki entuzijast platio je tri miliona eura za najpoznatiji automobil Jamesa Bonda - "Aston Martin" - a zatim obećao da će ga provozati ulicama Londona.

"Aston Martin" DB5 iz 1964, pojavljivao se u filmovima "Goldfinger" i "Thunderball". Srebreni model je još uvijek sposoban dostići maksimalnu brzinu 233 km/h, te ubrzanje do 100 km/h u samo 7,1 sekundi. Kupio ga je na londonskoj aukciji kolekcionar Harry Yeaggy, koji će ga prikazati u muzeju automobila u Ohiu, SAD. Automobil je ranije pripadao američkom biznismenu koji je za njega platio 12.000 dolara 1969. godine.

"Mislio sam da će ga kupiti neki Evropljanin, ali izgleda da oni ne cijene Bonda koliko mi Amerikanci", kazao je novi vlasnik, dodajući kako je automobil u izvrsnom stanju te da, uz ostalu špijunsku opremu, ima ranu verziju današnjeg sistema satelitske navigacije.

To je jedini preostali od dva "Aston Martina" koji su se koristili u ranim Bondovim filmovima, nakon što je drugi ukraden 1997. godine.

Novac od prodaje bit će uplaćen u fondaciju prethodnog vlasnika Jerryja Leeja, odnosno za podršku obrazovanja, borbe protiv kriminala, te projekata na međunarodnom nivou.