auto
0

Aston Martin Cygnet u proizvodnji sljedeće godine

Sarajevo-x.com
Proizvođač luksuznih automobila "Aston Martin" će svoj mali gradski automobil Cygnet početi proizvoditi sljedeće godine u sjedištu u Gaydonu. Najmanji Aston Martin ikada je baziran na Toyoti iQ koja je proizvedena u Japanu, a potom specijalno uvezena u Veliku Britaniju za Aston Martin.

Dizajn modela Cygnet je osmišljen u sjedištu u Gaydonu. Dizajneri su unijeli Aston Martinov dizajnerski jezik u model iQ, uključujući i njegov znak na prednjoj maski.

Direktor kompanije Ulrich Bez koji je doživio kritike zbog modela Cygnet je branio svoju kreaciju riječima da je primarno dizajnirana kako bi pomogla Aston Martinu da smanji prosječnu emisiju CO2 svojih modela kako bi se lakše suočio sa strogim propisima EU.

"Aston Martin je poštena kompanija i mi nikada ne pravimo kompromise. Šta god da radimo, radimo ispravno. Ako želimo raditi na performansama, onda to i uradimo. Ne planiramo smanjivati naše sportske automobile. Model Cygnet bi trebao zadovoljiti zahtjeve što se tiče niske emisije CO2 i udobnosti. To je beskompromisan automobil, baš kao i svaki drugi Aston Martin", rekao je Bez.

Šef dizajna Marek Reichman je rekao da će kupci modela Cygnet biti zadovoljni kao i kupci drugih modela te da veličina ovog gradskog automobila neće uticati na njegovu kvalitetu. Svi uobičajeni materijali za izradu unutrašnjosti će također biti prisutni u modelu Cygnet.

Novi automobil će prvenstveno biti dostupan postojećim vlasnicima automobila Aston Martin i koštati će između 34.000 i 57.000 eura. Tačne cijene će biti objavljene krajem godine.