auto
15

ASA Auto lider u prodaji novih automobila

FENA
ASA Auto i dalje je lider u prodaji novih automobila. Tržišni udio putničkog programa ASA Auta u 2013. iznosio je 44,22, a privrednih vozila 31,73 posto.

"Prošla godina je bila jako izazovna za cjelokupnu automobilsku industriju. Međutim, mi smo zahvaljujući posvećenosti i predanosti naših uposlenika uspjeli zadržati lidersku poziciju. I u ovoj godini ćemo nastaviti s istim tempom i našu ponudu dodatno obogatiti novim modelima, uslugama i pogodnostima, da bi naš krajnji kupac bio zadovoljan", ističe direktor ASA Auta Senad Olovčić.

Tržišno učešće u ukupnom bh. tržištu za putničke automobile januar/decembar 2013. izgleda ovako: Škoda 20,42 posto, Volkswagen 16,19, Audi 5,04, Seat 1,93, Porsche 0,64 posto.

Što se tiče tržišta privrednih vozila BiH situacija je sljedeća: Volkswagen NFZ 31,24, Škoda NFZ 0,49 posto.

Kada su u pitanju segmenti putničkih vozila, u segmentu mini vozila lideri su Volkswagen Up i Citigo, dok je Škoda Fabia/Combi neprikosnovena u segmentu malih vozila.

U segmentu niže srednje klase, na prvoj poziciji je Škoda Octavia/Combi, a na drugoj Volkswagen Golf/Variant.

U srednjoj klasi, odnosno segmentu B, dominira Volkswagen Passat/Variant, dok u višoj srednjoj klasi prvo mjesto zauzima Audi A6.

Titula lidera segmenta luksuznih vozila i sportskih kabrio vozila rezervirana je za modele Audi A8 i Porsche Panameru, odnosno Audi A5.

U segmentu komercijalnih vozila - Caddy segmentu, apsolutnu dominaciju ima Volkswagen Caddy sa tržišnim učešćem od 52 posto, saopćeno je iz ASA Auta.