auto
3

Anthony Davidson misli da se stariji vozači bolje snalaze u trkama izdržljivosti

Piše: E. T.
Vozač Toyotinog LMP1 prototipa, Anthony Davidson, izjavio je da su stariji vozači mnogo bolji u višesatnim trkama izdržljivosti, posebno ako voze u klasi LMP1, jer su u poređenju sa mlađim kolegama mnogo sposobniji da u tijeku duge trke vide "širu sliku".

Davidson je 2010. i 2011. godine bio dio vozačke postave Peugeotovih LMP1 prototipova, a Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship) osvojio je 2014. godine iza upravljača LMP1 Toyote (iako Toyota ni tada, nažalost, nije stigli do prve pobjede na trci 24 sata Le Mansa).

Da je Davidson prilično u pravu, možda najbolje potvrđuje činjenica da su ove sezone samo trojica (od 18) tvorničkih vozača, koji nastupaju u najprestižnijoj klasi LMP1, mlađi od 30 godina.

Bez obzira na ogroman interes za nastup u klasi LMP1, Davidson kaže da stariji vozači sav posao ipak obavljaju bolje.

"Mlađi vozači sa sobom donose veliku energiju, ali i veliku dozu nesigurnosti, što nije dobar sastojak za višesatne trke. Doda li se na sve ego i sebičnost, što je neprihvatljivo u situaciji kada tri vozača dijele upravljač istog automobila, velike su šanse da nešto krene po zlu", tvrdi bivši vozač Formule 1.

"Najbolji vozači u trkama izdržljivosti su oni koji dugo vremena mogu održati adekvatan ritam, bez oscilacija koje proizvode gubitak vremena, a tu su stariji vozači definitivno u prednosti nad mlađim. Najbolji primjer za moju tvrdnju vjerovatno je Tom Kristensen", kaže Davidson.