auto
0

Anonimni kolekcionar prodaje najveću britansku kolekciju Mercedesa

Klix.ba
Na najvećoj britanskoj aukciji automobila svih vremena bit će predstavljena 74 najvažnija modela Mercedes-Benza iz prošlog stoljeća, a procjenjuje se da će cijene dostići 31 milion dolara. Kolekcija uključuje limuzine, sportske automobile, kabriolete, pa čak i ambulantna kola.

Ovaj nevjerovatni vozni park je vlasništvo anonimnog evropskog kolekcionara, a čitavu kolekciju ponudio je na aukciji koja će se uskoro održati u Londonu.

Dva najvrednija automobila na aukciji su kabrioleti Mercedes 540K iz 1938. godine, a svaki bi mogao dostići cijenu od 3,9 miliona dolara. Radi se o primjercima koji se smatraju nekim od najtraženijih njemačkih automobila, a predstavljaju vrhunac automobilske industrije prije Drugog svjetskog rata.

Najstariji automobil u kolekciji je Mercedes Simplex iz 1905. godine, sa 60 konjskih snaga, koji je dostizao tada impresivnih 110 km/h. Osim njega, tu su čak tri primjerka kultnog automobila 300 SL, uključujući i Gullwing model iz 1956.

Drugi vrijedni primjerci kolekcije su 370S iz 1932. godine, kabriolet 500K te stara ambulantna kola iz 1952. Zanimljiva je i replika prvog automobila na svijetu, Benz Patent Motorwagen iz 1886.

Kolekciju će na na aukciji 8. septembra ponuditi kuća RM Auctions, a očekuje se da će svom trenutnom vlasniku donijeti 31 milion dolara.

"Kao i sa svim sličnim kolekcijama, tu je automobil za svakoga, prijeratni, poslijeratni, otvoreni ili zatvoreni, veliki ili mali... Tu je čitav niz rijetkih i zabavnih modela poput 170V Roadster, 170DA Pickup, 170 SV, 190SL, 230 Pagoda i 600 Limousine", rekao je Peter Wallman, stručnjak za automobile iz kuće RM Auctions.

Osim kolekcije Mercedesa, na aukciji će se pojaviti i Lotus Esprit podmornica iz filma o Jamesu Bondu "Špijun koji me volio".