auto
44

Angela Merkel otvorila sajam u Frankfurtu: Automobilska industrija je prilika za izbjeglice

Klix.ba
(Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je danas Sajam automobila u Frankfurtu. Merkel je na otvaranju sajma rekla da je snažna automobilska industrija motor razvoja Njemačke i cijele evropske privrede.

Kancelarka Merkel otvorila je sajam za posjetioce koji će najnovija dostignuća iz automobilske industrije moći vidjeti do 27. septembra, dok su novinari sajam mogli posjetiti od 15. septembra.

"Njemačka vlada će nastaviti podržavati razvoj automobilske industrije, ali i promociju električnih automobila", rekla je Merkel.

Ona je dodala i da bi, u vrijeme dok se Evropa suočava sa izbjegličkom krizom, upravo automobilska industrija mogla izbjeglicama ponuditi dobru priliku za integraciju u njemačko društvo.

Njemačka automobilska industrija u naredne tri godine uložit će između 16 i 18 milijardi eura u razvoj, a osnovni moto je "digitalizacija i mobilnost".

Na sajmu učestvuje preko 1.100 izlagača iz 40 zemalja. Merkel je posjetu sajmu iskoristila i da lično isproba novi Volkswagen Tiguan GTE.