auto
12

Američke vlasti istražuju nesreću koju je skrivio model Teslinog automobila

Klix.ba
Američke vlasti istražuju uzroke saobraćajne nesreće koju je u junu ove godine skrivio Teslin Model S, a radi se o automobilu koji je samostalno povećao brzinu, udario u zgradu, a vozač je preminuo.

Pod lupom istražitelja nalazi se karakteristika ovoga automobila, tj. način na koji on automatski upravlja, mijenja brzine i prestrojava se u saobraćaju. U saopćenju Tesle se navodi kako se pojavio automobil Model S koji nije bio u stanju prepoznati kamion pored sebe te da je prešao u suprotnu traku i udario u zgradu.

Sudar je doveo do smrti vozača Tesle Joshua Browna (40), a vozač kamiona u kojeg je prethodno udario, prošao je nepovrijeđeno.

Kompanija je također saopćila da je u ovoj godini zabilježila drastičan pad. Istražitelji će provjeriti da li je funkcija autopilot funkcionirala ili ne. Takve istrage ponekad mogu dovesti do povlačenja modela.

Ako se to desi, Tesla će vjerovatno ostati bez jednog od svojih najboljih modela Ovaj incident također bi mogao biti ozbiljan udarac na "ugled" automatske tehnologije.

Kompanija Tesla je funkciju autopilota uvela u oktobru prošle godine. Na konferenciji za medije izvršni direktor firme Elon Musk pozvao je na oprez u korištenju tehnologije.

"Vozači moraju biti oprezni i odgovorni", rekao je tada on.