Italijani povećavaju ambicije
0

Alfa Romeo stiže u SAD

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih godina premišljanja i neuspjelih pokušaja, “Alfa Romeo” je ipak odlučila da se vrati na tržište automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, i to sa svim modelima koji su već u ponudi na tržištima u Evropi.

Prema prvim najavama “Alfa Romeo” će se na tržištu SAD-a pojaviti krajem 2012. godine, a prvi model koji će ih uvesti na ovo tržište biT će Alfa Romeo Giulia, u limuzinskoj i karavanskoj verziji, a koje će, kako je već ranije najavljeno, biti izrađene na “Chryslerovoj” platformi trovolumenske limuzine. Američke verzije ovih modela bit će pogonjene 2,4-litarskim MultiAir četverocilindarskim benzinskim motorom koji će proizvoiditi 190 KS, dok će snažniju opciju predstavljati kapacitetniji V6 Pentastar motor sa oko 290 KS.

Osnovne verzije ovakvih Giulia imat će pogon na prednje točkove, dok će pogon na sve točkove biti dostupan kao doplatna opcija na svim modelima. U otprilike isto vrijeme “Chrysler” će u SAD-u započeti proizvodnju malog crossover automobila sa značkom “Alfa Romea”, a koji će koristiti CompactWide platformu.

Naknadno, prema trenutnim planovima, tokom 2013. godine “Alfa Romeo” će u SAD-u ponuditi i petovratnu verziju komapktnog modela MiTo, dok će nakon toga u ponudu biti uvršten i sportski kabriolet. Također, prilično je izvjesno da će i model Giulietta stići tokom 2014. godine, dok će nakon toga biti ponuđen i pravi SUV koji će biti zasnovan na Jeepu Liberty.

Iako su svjesni da je njihova ponuda prilično atipična u odnosu na ukuse američkog tržišta, u ovoj kompaniji smatraju da u SAD-u mogu bez problema godišnje prodavati oko 85 hiljada automobila. Iako je “Alfa Romeo” svoj povratak u SAD počela još 2008. godine sportskim modelom 8C Competizione, tek se komercijalizacija velikoserijskih automboila može smatrati pravim povratkom. Prije atraktivne Alfe 8C, zadnja “Alfa Romeo” je u SAD-u prodana još davne 1995. godine, kada se ova marka neslavno povukla iz Amerike.