auto
4

AC Heritage će proizvesti devet replika Shelbyjevog modela Cobra CSX 2000

Klix.ba
Kompanija AC Heritage namjerava iskoristiti nedavnu rekordnu prodaju Shelbyevog modela Cobra CSX 2000 za koji je novi vlasnik izdvojio 13,75 miliona dolara te i sama profitirati prodajom devet replika koje će proizvesti.

AC Heritage namjerava proizvesti devet modela AC Cobra po specifikacijama Shelby Cobre iz 1962. godine. Automobil će koštati 666.663 dolara, a izgledat će gotovo identično originalnom automobilu. Proizvodnja će početi ove godine, a prve isporuke se očekuju sredinom 2017. godine.

Automobil će se zvati Cobra Mk1 260 Legaxy Edition, a zaposlenici kompanije AC Heritage će karoseriju napraviti od aluminiju koristeći originalni alat. Upravljač će biti na lijevoj strani, a automobil će biti dostupan u plavoj i žutoj boji. Mehanički, Cobra će biti identična originalnom automobilu, a pokretat će je novi Fordov 4,23-litarski V8 motor.

Replike klasičnih rijetkih automobila su tražene na tržištu. Jaguar je napravio veliki uspjeh sa E-Type Lightweight modelom, a kasnije i sa XKSS modelima. Kompanija Lister je "oživjela" Jaguar Knobby, koji košta 1,3 miliona dolara.