auto
0

A7 Sportback, Audi u najboljoj formi

Sarajevo-x.com
Audi ulazi u novu klasu vozila s modelom A7 Sportback. Veliki, elegantni model s pet vrata spaja emotivni karakter coupé vozila s komforom i renomeom limuzine, kao i s funkcionalnim prednostima karavana. On postavlja standarde u mnogim područjima, lakom karoserijom s brojnim aluminijskim komponentama, snažnim i efikasnim V6 motorima, sportskim podvozjem i inovativnim multimedijalnim sistemima i funkcijama pomoći vozaču. S prvim isporukama modela A7 Sportback Audi je počeo već od januara ove godine. Početna cijena u Bosni i Hercegovini iznosi 89.234 KM za 2.8 FSI Multitronic.

A7 Sportback označava novi korak u razvoju jezika dizajna marke Audi, u velikom stilu on utjelovljuje estetiku atletskog tijela i eleganciju. Ovaj coupé s pet vrata dugačak je 4,97 metara, širok 1,91 metra, dok je visok samo 1,42 metar. Njegov dugački poklopac motora, kratki prednji prevjes, sportski raspoređeni središnji nosači krova i stražnji kraj s oštrim padom daju mu veoma dinamičan ukupni dojam.

A7 Sportback predstavlja Audi u novoj najboljoj formi. Niska, dinamična linija krova daje mu karakter istinskog coupéa. Dizajn izražava estetiku savremene tehnologije u svim detaljima, u precizno iscrtanim linijama i atletski zaobljenim površinama. Markantni izgled naglašavaju opcijska LED glavna svjetla, ona realizuju sve funkcije preko dioda, a za to im treba sasvim malo energije. Stražnja svjetla u LED tehnici su dio standardne opreme.

Audijeva čuvena filozofija pridavanja pažnje svakom detalju očigledna je i u interijeru modela A7 Sportback: kvalitet izrade na nivou je ručne proizvodnje. Odabrani luksuzni materijali poput aluminija, lameliranog drveta i kože, ambijentalno osvjetljenje ili prednja sjedala s grijanjem, hlađenjem i masažom, sve govori u prilog nenadmašnom luksuzu i komforu novog Audija.

I na dugim putovanjima ovaj Audijev coupé s pet vrata pokazuje svu svoju raskoš: nizak nivo buke i vibracija te savršena udobnost važni su atributi modela A7 Sportback. Zasluge za izvanrednu akustičnost pripadaju, između ostalog, novim metodama izrade, savremenim materijalima na bazi mikrofibre, oblogama donjeg dijela karoserije i oblogama koša blatobrana.

A7 Sportback donosi novi stepen tehničke inteligencije, s brojnim funkcijama čije su komande tako jednostavne i intuitivne. Sistem MMI stiže u seriji, dok je u opciji, između ostalog, dostupan novi head-up monitor za projekciju najvažnijih informacija na vjetrobranskom staklu. Sistem MMI touch kombinuje tvrdi disk za navigaciju sa najnovijom inovacijom – touchpadom (sučeljem osjetljivim na dodir). Sistem MMI touch omogućava vozaču da unosi odredište ili broj telefona pisanjem slova i brojki prstima na komandnoj ploči osjetljivoj na dodir.

Još jedna napredna i inovativna funkcija Audija A7 Sportback su online usluge osigurane u saradnji s Googleom. One isporučuju vozilu online vijesti i najnovije informacije s interneta putem Bluetooth-telefona u automobilu. UMTS modul osigurava prikaz slika i informacija s Google Eartha na monitoru, te ih kombinuje s navigacijskom rutom. WLAN hotspotovi osiguravaju komunikaciju s mobilnim uređajima u vozilu, poput iPad-a. Na čelu ove plejade futurističkih inovacija nalazi se audio sistem Bang&Olufsen sa 15 zvučnika, ukupne snage 1.300 Wati.

Vrhunski sistem za navigaciju blisko sararađuje s drugim sistemima u automobilu Audi A7 Sportback. On čita cestu ispred Vas i daje podatke procesorima za automatski mjenjač, adaptive cruise control sa funkcijom stop & go i prednja svjetla, kako bi ovi sistemi mogli prepoznati kompleksne scenarije; tako će sistem sigurnosti Audi pre sense u većini slučajeva ublažiti sudar i njegove posljedice. Novi sistem Audi active lane assist pomoći će vozaču da svoj A7 Sportback uvijek zadrži u voznoj traci, dok također inovativni sistem za pomoć pri parkiranju vješto manevriše vozilo i na najmanjim parkirnim mjestima.

Audi je svoj model A7 Sportback opremio sa četiri snažna i kultivisana V6 motora, dva benzinska i dva dizelska. S rasponima snage od 150 kW (204 KS) do 220 kW (300 KS) oni na temu efikasnosti postavljaju standarde u svojoj klasi. Kasnije se očekuje i uvođenje novog 3.0 TDI sa 150 kW (204 KS) koji u kombinaciji sa multitronic mjenjačem u prosjeku troši samo 5,3 litara dizela na 100 kilometara, što odgovara emisijama CO2 od tek 139 grama po kilometru. Svi motori su opremljeni sistemom rekuperacije (obnavljanja) energije, inovativnom regulacijom topline i start-stop sistemom za pokretanje i zaustavljanje vozila.

Veliki doprinos u izvanrednoj efikasnosti Audija A7 Sportback zasigurno pružaju u seriji dostupni automatski mjenjači. Ovisno o motoru, Audi nudi dvije različite tehnologije: komforni multitronic prenosi snagu na prednje točkove, dok sportski 7-stepeni S tronic to čini na sva četiri točka.

A7 Sportback dolazi s najnovijom verzijom pogona na sva četiri točka, quattro; njegov centralni dio je središnji diferencijal s velikim ozubljenim vjencem i mehanizmom za raspodjelu momenta na pogonske točkove, koji je također novitet. Audi u opciji nudi sportski diferencijal koji aktivno raspodjeljuje snagu na stražnjim točkovima.

Audi A7 Sportback predstavlja kombinaciju luksuzne limuzine i sportskog coupea izvanredne upravljivosti, a sve to zahvaljujući svom soficticiranom podvozju. Svi dijelovi ovjesa, uključujući mehanizam upravljača, sačinjeni su od aluminija. Ovaj coupe s pet vrata ima široke točkove i aluminijske naplatke od 18 do 20 cola. Njegov novi elektromehanički servo upravljač uparen sa serijskim sistemom s dinamičnim upravljanjem, Audi drive select, pruža savršeno precizno i udobno upravljanje vozilom.