auto
0

25 miliona Golfova u 33 godine

FENA
Predstavljanje prve generacije Golfa 1974. bila je prekretnica za Volkswagen, ali ništa manje važna ni za cjelokupnu automobilsku industriju. Bio je to početak najuspješnije priče u historiji Volkswagena. Ujedno, dolazak Golfa označio je popularizaciju automobila 'odrezanog' stražnjeg dijela - hatchbacka. Na popisu najprodavanijih automobila svijeta, Golf drži treće mjesto, iza Toyote Corolle i Forda serije F.

Druga generacija uslijedila je 1983. i zabilježila 6.3 miliona prodanih primjeraka za osmogodišnje vladavine. Sa scene ju je sklonio Golf III, ali s nešto slabijim uspjehom – ukupno je proizvedeno 4.8 miliona primjeraka. Četvrta generacija debitirala je 1997., a do 2003. našla je put do srca 4.3 miliona kupaca. Aktualna, 5. generacija, predstavljena je u oktobru 2003. na Frankfurtu Motor Showu.

Danas kompanija iz Wolfsburga ponosno slavi proizvodnju jubilarnog 25-miliontog Golfa. Tornado crveni Golf 1.4 TSI Sportline sa 140 KS i DSG prijenosom, silaskom s proizvodne trake dao je znak za početak velikog slavlja. Podsjetimo, proslava 24. miliona održana je na istom mjestu, 9. novembra 2005.

Očekivano, najavljen je još uspješniji nastavak priče o automobilu čije je ime postalo sinonimom cijelog jednog segmenta i nadraslo popularnost čitave kompanije. Nasljednik se očekuje za godinu. Do tada, peta generacija trebala bi iznjedriti najsnažnijeg Golfa u historiji, R36 sa 300 KS, čija su testiranja upravo u toku.