BiH
324

Novalić za Klix.ba: Izmjene Zakona o doprinosima osjetit će i javni i privatni sektor

Piše: S. H.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer FBiH Fadil Novalić u razgovoru za Klix.ba komentarisao je predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, kazavši da postoji saglasnost da se ide u te reforme te kako će planirane izmjene pogoditi one koji su maksimalno koristili neoporezive stavke za isplatu, uključujući i javni i privatni sektor.

Savez samostalnih sindikata FBiH i Udruženje poslodavaca na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) odbacili su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i Zakona o dohotku, koji je predložila Vlada FBiH.

Predviđene izmjene tih zakona najviše će pogoditi realni sektor, odnosno radnike koji imaju prosječnu plaću u FBiH. Ipak, premijer Novalić smatra da su izmjene spomenutih zakona neophodne.

"To je bila druga sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća po pitanju reforme direktnih poreza, gdje su članovi saglasni da se ide u reformu, međutim, kao i svugdje, potrebno je još usaglašavanja, što znači da prijedlog nije odbačen. Ove izmjene pogodit će, u nekoj mjeri, svakako one koji su maksimalno koristili neoporezive stavke za isplate, a među njima su naprimjer Elektroprivreda BiH i BH Telecom. Sve dosadašnje isplate neoporezivih stavki, koje su bile iznad prosjeka Federacije, u budućnosti će biti oporezovane", poručuje Novalić.

Prema novom prijedlogu Vlade FBiH, porezni obveznik na ime doprinosa za PIO izdvaja 18,5 posto, za zdravstvo 13,5 i za nezaposlenost 1 posto. Dakle, ukupno bi se na ime doprinosa izdvajalo 33 posto, što bi nominalno predstavljalo smanjenje od oko 10 posto. Međutim, osnovica na koju se obračunavaju doprinosi prema novom prijedlogu je promijenjena, tako da se doprinosi plaćaju i na topli obrok, regres i prijevoz.

Jasno je da će planirane izmjene spomenutih zakona najviše pogoditi realni sektor, odnosno radnike koji primaju prosječnu plaću u FBiH.

"Prijedlog ima neutralan efekt u cjelini, ali ne može imati neutralan efekt za sve. Znači i javni sektor koji je isplaćivao neoporezive stavke iznad prosjeka FBiH će biti dodatno oporezovan. U prvom koraku pokušavamo doći do tog neutralnog efekta, a uz to i pojednostavljenja procedura obračuna plaća i isplata. Intencija je da se iz efekata proširenja obuhvata, kao naprimjer povećanja poreza i doprinosa na ugovor o djelu i povećanje uposlenih, u narednom koraku efektivno realizuje pomenuto rasterećenje", naglašava Novalić.

Na pitanje zašto Vlada FBiH po uzoru na Hrvatsku javno ne predstavi svoj plan poreske reforme, Novalić kaže da je javnost o svim izmjenama upoznata ili će biti upoznata na dva načina.

"Dva su načina preko kojih je naša javnost potpuno upoznata ili će biti upoznata sa reformom poreznog sistema. Prvi je institut Ekonomsko-socijalnog vijeća, gdje javnost predstavljaju sindikati, poslodavci i mediji koji prate sjednice. Svaka sjednica ovog tipa dobija iznimnu medijsku pažnju, pa je tim putem javnost upoznata o detaljima rasprave. Drugi zakonski institut je institut javne rasprave, što je obavezujući način upoznavanja javnosti o detaljima zakonskih rješenja i mi ćemo taj institut u punom kapacitetu koristiti", istakao je Novalić.

S obzirom na to da je Vijeće ministara na posljednjoj sjednici usaglasilo način raspodjele klirinškog duga, prema kojem će FBiH pripasti 72 miliona dolara, Novalića smo pitali na koji način će biti raspoređena ta sredstva. Premijer FBiH je kratko kazao da ta sredstva svakako neće služiti za budžetsku podršku.